PROVOCARILE ORTODOXIEI

Într-o lume plină de provocari, într-o lume dinamică, într-o lume din ce în ce mai nonconformistă Ortodoxia pare să fi rămas în ochii unora ” ocupatia babelor”. Astfel poate parea neclar pentru multi problema provocarilor ce le aduce Ortodoxia, nu de ieri sau de azi ci încă de la începuturi, atunci când Dumnezeu a facut omul pentru a fi ca Dumnezeu. Ortodoxia nu numai că aduce provocări, ci ea însăşi, în totalitaea ei este o provocare, pentru că aşa cu o defineşte părintele Rafail Noica, ea nu este o religie, ci este însăşi viaţa, nu o viaţă biologică, ci viaţa cum ar trebui sa fie viaţa biologică.

Ortodoxia este provocarea de a pătrunde în taina morţii şi a vieţii, în taina durerii şi a bucuriei, în taina vieţii dumnezeeşti, a dragostei absolute şi nemuritoare, a imposibilului devenit posibil, şi a libertăţii desăvîrşite.

“Cocoşul de la ţară trăieşte într-o mică ogradă mulţumit de soarta lui. Dar vulturul care zboară în înălţimi şi vede de sus depărtările azurii, cunoaşte multe ţări, a vazut păduri şi câmpii, râuri şi munţi, mări şi oraşe; dacă însă îi tai aripile să-l pui să trăiască împreună cu cocoşul în ograda de la ţara, cât de mult îi vor lipsi cerul albastru si stâncile pustii!”(Cuviosul Siluan Athonitul) Provocarea ortodoxiei este tocmai această condiţie a vulturului care depaşeşte condiţia cocoşului, adica lumea limitata a simturilor. Provocarea ortodoxiei este a învata să trăieşti în stare de har, de dragoste desăvârşită, de bucurie nevestejită.

Pentru a pătrunde mai mult în tema înfăţişată în această pagină vom expune doar câteva din provocările descoperite în ortodoxie:

1. PROVOCAREA DE A FI CA DUMNEZEU

2. BOTEZUL SAU PROVOCAREA DE A MURI ÎNAINTE DE MOARTE

3. PROVOCAREA HRANIRII CU DUMNEZEU

4. TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE ŞI VIAŢA FĂRĂ DE MOARTE

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: