Provocarea morţii şi învierii în Hristos

„Prin asemănarea morţii Lui, atunci vom fi părtaşi

şi ai învierii Lui

Acestă provocare la care mai toti ne-am angajat este foarte adesea uitată. Ne-am angajat la aceasta pentru că ea este esenţa Tainei Botezului, care ca fiecare din cele şapte taine, înecepe prin săvârşirea slujbei propriu zisă dar se continua până la desăvâşire. Dacă Taina Botezului este taina renaşterii sau taina morţii şi învierii în Hristos acest act nu este însă complet desăvârşit ci este numai începutul morţii şi învierii noastre în Hristos.

Taina Botezului trebuie săvârşită în fiecare moment al vieţii noastre, nu în sesul de slujbă ci ca moarte şi înviere. În fiecare zi creştinul trebuie să moară pentru păcat şi să vieţuiască întru Hristos. Este o continuă lepădare pentru omul cel vechi, şi o continuă asumare a vieţii  lui Hristos prin Duhul Sfânt.

Dar asemănarea morţii lui Histos nu constă numai în această lepădare a păcatului (care mai degrabă este mai mult o moarte a omului vechi). În acest sens avem în vedere drumul crucii, suferinţa insuportabilă pe care Mântuitorul a trăit-o în primul rând sufleteşte, trăid durearea pentru păcatul întregului om.

Pentru a înţelege modul în care omul poate trăi asemănarea morţii lui Hristos este important să înţelegem şi să ne străduim să parcurgem cele doua trepte ale biruirii iadului, pe care ni le arată Arhimadritul Sofronie Saharov.

-prima treapta o reprezintă pătrunderea omului în sine, şi trăirea propriului iad ce se află în el. Aceasta este împlinirea cuvântului primit de Sf. Siluan „Ţineţi mintea în iad si nu deznădăjdui!”.

-Îngrozit de întunericul descoperit întru el, omul pătrunde într-o sfâşietoare rugaciune a pocăinţei care înecepând să aducă lumină transpune suferinţa pentru păcatul propriu îm cea dea doua etapă: durerea şi rugaciunea pentru întregul om. Tocmai în această etapă se evidenţiază asemănarea morţii lui Hristos care poartă în sine durerea pentru tot omul.

Chiar dacă aceste trepte ale biruinţei iadului necesită o luptă şi o strădanie continuă ele trebuie să existe ca ţel al nostru întrucât este singurul mod în care vom putea fi părtaşi învierii lui Hristos după cuvântul Sf. Apostol Pavel: „Căci dacă am fost altoiţi pe El prin asemănarea morţii Lui, atunci vom fi părtaşi şi ai învierii Lui„(Romani 6,5)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: