Biblia şi ştiinţa

Ateii şi luptătorii împotriva creştinismului încearcă să aducă ca argumente de combatere a religiei citate  din Biblie ce nu ar fi în concordanţă cu descoperirile ştiinţifice din prezent. În această privinţa avem de precizat că Biblia nu a avut niciodată ca obiectiv să ofere oamenilor descoperiri ştiinţifice, ci ceeace ce depăşeşte ştiinţa, adică întoarcerea omului de la legile firii decăzute la legile fiinţării în sfera sacrului. Cu toate acestea, dacă nu se caută a fi iscodită prin o înţelegere puerilă, în Biblie sunt prezentate multe elemente pe care ştiinţa le-a descoperit foarte târziu.


1. Despre forma şi aşezarea Pământului

Biblia aduce pentru prima data viziunea pământului ca rotund la Isaia 40,22. Bineînţeles că asta nu spune tot despre forma pământului, nici macar nu apare elementul de sferă(deşi dacă aprea acest termen „susţinătorii ştiinţei” ar fi acuzat de fapt pentru faptul că pământul are formă de elipsoid), pentru că versetul biblic are în vedere o prezentare metaforică a mareţiei Dumnezeieşti şi nu are ca scop să le descopere oamenilor forma pământului. Versetele care au în vedere „temeliile” sau „stâlpii” Pământului reflectă mai mult o figură de stil deşi unii ar putea crede că este vorba de imaginea ce o aveau oamenii despre pământ în perioada aceea.

Biblia aduce dealtfel mărturia unui Pământ „spânzurat pe nimic”(Iov 26,7). Aşadar potrivit învăţăturii biblice pamântul era rotund şi nesprijinit pe nimic(în neconcordanţă cu ştiinţa şi viziunea vremii) adică asemănător cu ceea ce ştiinţa a descoperit astăzi.

2.Despre circuitul apei în natură

“Toate râurile se varsă în mare, şi marea tot nu se umple: ele aleargă necurmat spre locul de unde pornesc, ca iarăşi să pornească de acolo” (Eclesiastul 1:7)

“Căci El trage la El picăturile de apă, le preface în abur şi dă ploaia, pe care norii o strecoară şi o picură peste mulţimea oamenilor. Şi cine poate pricepe ruperea norului şi bubuitul cortului Său?” (Iov 36:27-29)

Cel mai recent studiu făcut de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a demonstrat că cea mai mare parte din apa care constituie norii de pe întreg pământul vine din apa evaporată din oceanele care acoperă 70% din suprafaţa globului.


3. Medicina

Deşi Biblia conţine relativ puţin privitor la sănătate şi medicină, dă sfaturi fundamentale bune, care acum sunt luate ce ceva obişnuit de cei mai mulţi oameni.

Levitic 15, 1-12. 31– masuri ce trebuiau luate in cazul anumitor simptome de boala

Numeri 19, 11:Cine se va atinge de vreun mort, de vreun trup omenesc mort, sa fie necurat timp de sapte zile.
Numeri 31, 19-24: -masuri igienice ce trebuiau luate de popor dupa obtinerea biruintei asupra madianitilor
Gasim in aceste cateva pasaje biblice, scrise cu 3500 de ani in urma , cateva reguli de igiena , la indemana oricui si prezentate intr-un limbaj accesibil. Daca s-ar fi tinut cont de aceste cateva reguli simple,  milioane de oameni ar fi fost salvati.
O serie de remedii naturiste sunt deasemenea prezentate în Biblie şi preluate de medicina naturistă din zilele noastre.
4. Despre vârsta pământului
Deşi Biblia nu spune nimic în legătură cu acest subiect, având în vedere genealogia omenirii potrivit căiera omenirea ar avea în jur de 6000 ani, unii au adus acest lucru ca nepotrivire cu ştiinţa care declară anumite stele că ar avea miliarde de ani. De subliniat în această privinţă că bilblia nu face referiri la vârsta pământului care nu coincide cu omenirea întrucât omul a fost creat potrivit referatului Biblic ca ultima dintre creaturi.
5. Arheologia confirmă multe locuri şi întâlplări prezentate în Bibilie

Arheologia este studiul rămăşiţelor materiale al vieţilor şi activităţilor popoarelor din trecut. Implică excavarea şi studiul sistematic al armelor, uneltelor, vaselor de gătit, inscripţiilor şi a altor obiecte şi vestigii. Datoriă întinderii largi a descoririlor realizate sau a nevoii de a se realiza în domeniul srierilor biblie, a luat naştere chiar o ramură aparte în această privinta, anume Arheologia Bibilică.


Reclame

5 Responses to Biblia şi ştiinţa

 1. Cornu spune:

  42% dintre români, 41% englezi, 39% francezi, 35% germani sunt geocentrişti

  32% din populaţia U.E. crede că Soarele se învârte în jurul Pământului, asta echivalează cu de 7 ori populaţia României la nivel european

  http://www.hexaimeron.ro/IntrebariFrecvente/ObiectiiStiintifice.html#geo42

 2. cristi spune:

  In Biblie se zice ca Pamantul a fost facut in prima zi si stelele in ziua e patra!!! Serios????

  • In prima zi a fost creat „cerul si pamantul” intelegandu-se lumea spirituala si lumea materiala. In celalte zile ale creatiei materia se organizeaza, pentru a se arata ca totul s-a facut in etape, adica intainte de toate a fost creat si timpul. Bineinteles ca referatul biblic ce prezinta creatia nu este expus academic pentru ca el trebuia sa fie inteles si de oameni care aveau o gandire primitiva. Daca bunicii nostri ni se par intr-un fel ca gandesc putin primitiv fata de noi, care am crescut insotiti de trehnologie, cum erau oare majoritatea oamenilor de acum 5000 de ani?

 3. cristi spune:

  * in ziua a patra!!!

 4. liviu ardeias spune:

  Vă felicit! Aveţi dreptate. În fişierul ’’Biblia şi Ştiinţa’’ din site-ul
  http://www.premiulromanescpentruexcelenta.ro veţi găsi 163 de aserţiuni biblice
  confirmate de ştiinţă şi prezentarea a 111 personalităţi teiste şi deiste ale
  ultimului mileniu, creatori de ştiinţe, descoperitori de legi şi mari inventatori,
  a căror operă configurează fizionomia civilizaţiei. Dumnezeu să fie slăvit!
  av.Liviu Ardeiaş liviu.ardeias@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: