Sfanta Impartasanie

Afirmația Mântuitorului „Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi.” a făcut ca mulți dintre cei care Îl urmaseră până atunci să-L părăsească întrucât nu putea pricepe cum se poate înfăptui una ca aceasta. Știind faptul că prin natura sa omul nu este canibal, a mânca în înțeles propriu zis carne si sânge, avea să fie de neconceput. De aceea atunci când Mântuitorul a inaugurat Taina Împartașirii cu El a inaugurat de fapt(cum era de așteptat la Dumnezeu)  o minune. Este vorba de o minune prin care  pâinea și vinul se transformă în Trup si Sânge, fără a-și pierde proprietățile de mai înainte.

Cum poate pâinea sa fie Trup iar vinul Sânge?

Acest lucru este imposibil de explicat rațional (ca orice minune dealtfel). Așa cum credem că Dumnezeu cel necuprins de ceruri s-a întrupat în persoana Mântuitorului Iisus Hristos și nemărginitul s-a făcut mărginit, tot așa credem că pâinea și vinul devin Trupul și Sângele Mîntuitorului, dar care pentru a putea fi consumate de către om, din punct de vedere al formei fizice rămân pâine și vin.

„Omul este ceea ce mănâncă”(Feuerbach)

„Cu aceasta afirmație, filosoful materialist german Feuerbach a crezut că a pus capăt tuturor speculațiilor „idealiste” despre natura umana. De fapt însă, el exprima, fără să o știe, cea mai religioasă idee despre om. Pentru că, mult înainte de Feuerbach, aceeași definiție a omului a fost dată de Biblie.„(Parintele Alexander Schmeman).

Lucrurile sunt destul de simplu de înteles. Omul mănâncă materie și este materie după cum bine se știe, însa Hristos tocmai acest lucru îl vrea cu omul: ca materia stricăcioasă să o facă nestricăcioasă prin unirea ei cu Dumnezeu. Prin Taina Sfintei Împartășanii omul  mănâncă trupul îndumnezeit al Mântuitorului pentru ca el însuși să se îndumnezeeasca.

Sfânta Împărtășanie: Scopul Liturghiei de mult uitat


Sfânta Liturghie, este slujba concepută special cu scopul trasformării pâinii și vinului în Trupul și Sângele Mântuitorului pentru împărtășirea credincioșilor. Așadar scopul său, finalitatea Liturghiei este împărtășirea credincioșilor prezenți la Sfânta Slujba. Pentru aceștia Hristos săvârșește minunea în fiecare săptămână (sau în fiecare zi dacă este cazul). Tragedia de astăzi este că de cele mai multe ori Hristos se coboară numai pentru preot și câțiva copii, întrucât restul creștinilor, plini de o indiferenta strigătoare la cer, le este suficient să se împărtășească de câteva ori pe an (în cazurile fericite).

Între nevrednicie și indiferneță.

Argumentul adus de cei mai mulți pentru rara împărtășanie este acela al nevredniciei. Dar cine este vrednic? Nimeni! Noi nu suntem vrednici ci învredniciți. Soluția nevredniciei noastre nu este depărtarea de Împărtășanie ci schimbarea vieții pentru a ne învrednici Dumnezeu de această Sfântă Taină. SĂ NU NE ÎNȘELĂM! Cine nu se învrednicește să primească Sfânta Împărtășanie, nu se va învrednici nici de Împărăția lui Dumnezeu. NU SMERENIA OPREȘTE DE LA ÎMPĂRTĂȘIRE CI INDIFERENTA!

Bineînțeles că apropierea de Sfânta Împărtășanie, fără smerenie si pocăința, fără pregătire intensa și binecuvântarea duhovnicului (de regula data la Spovedanie) este osândă și moarte veșnică.

Reclame

One Response to Sfanta Impartasanie

  1. Eugen spune:

    Mult mai eficientă ar fi o argumentare clară: Împărtăşania este medicament şi hrană spre viaţă veşnica? Sau este premiul binemeritat pentru performanţele ascetice ale fiecăruia? Pentru ca de răspunsul la aceste două întrebări atârnă deasa sau rara Împărtăşanie. Restul este vorbărie fără sens…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: