Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte

Acest ideal este preluat într-un mod imaginar de Petre Ispirescu într-un cunoscut basm. Acesta arată tocmai dorinţa omului după o viaţă veşnică, şi în acelaşi timp fericită(întrucât tinereţea este tocmai icoana vieţii frumoase, atunci când neputinţa pare să fie departe). Acest ideal al omului, ilustrat de scriitorul român, devine o realitate numai în Hristos. Prin învierea Sa din morţi, Hristos dă omului comoara cea mai mare: „Ca tot cel ce crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”(Ioan 3,15).  Viaţa veşnică nu este un mit ci în Hristos devine un adevăr de necontestat. Astfel că pentru cei care vor trăi după Evanghelia lui Hristos moartea trupească va fi o trecere către un ideal mult dorit, către viaţa cea adevărată şi fără de moarte.


Dar noi nu ne dorim doar o viaţă fără de moarte ci şi una frumoasă, care să reflecte entuziasmul, dinamismul şi frumuseţea tinereţii. Toate acestea ne sunt oferite de Hristos întru-un mod desăvârşit, dacă ne străduim să ne asemănăm cu el în viaţa aceasta.

Probabil nici Petre Ispirescu nu a realizat cât adevăr se ascunde în ficţiunea basmului său, dacă e privit din punct de vedere creştin. Astfel tânărul care primeşte taina „tinereţii fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, mergând în acea frumoasă ţară (am putea spune că este vorba de viaţa în Hristos sau viaţa traită după porunci) primeşte însă ca sfat să nu mergă într-o anumită pădure, pentru a nu i se face dor de casă şi a pierde astfel starea dobândită. Într-o viziune creştină ceea ce reprezintă pădurea este păcatul, care aduce aminte de viaţa pacătoasă de mai înainte, şi-l face pe om să cadă din harul lui Dumnezeu.

Din păcate basmul se sfârşeşte tragic, prin întoarcerea tânărului la casa părintească, unde  nu găseşte ceea ce şi-a imaginat ci acolo pierde şi tinereţea şi viaţa, în doar căteva momente. Dorind după plăcerea păcatului, unii oameni renunţă la viaţa virtuasă doar că întorcându-se la păcat nu găsesc deloc satisfacţia pe care o aşteptau, dar pot pierde atunci pentru totdeauna fericirea şi viaţa veşnică.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: